Yazılarımız

Animasyon Akademi

PHOTOSHOP RESİM BÜYÜTME

Photoshopta Resim Büyütürken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Photoshop ile resim, fotoğraf vs. boyutlandırırken dikkat edilmesi gereken noktaların en başında “netlik” gelir.

Photoshop resim büyütme özelliği ile gösrselleri boyutlandırırken, boyutlandırmayı bir nevi lastik materyale benzetebiliriz. Bir lastik materyali herhangi bir bölgesinden çekiştirdiğinizde lastiğin oranının bozulduğunu ve renginin solduğunu veya değiştirğini fark edeceksiniz. Dijital ortamda da keza resim boyutu büyütme yaparken, görselde renkler solabilir. Büyütme işlemi yaparken kontrastta da bozukluklar yaşanabilir.

Photoshop ile Fotoğrafları Büyütmek

Photoshop ile görselleri büyütmek oldukça basit ve rahattır. Görseli Photoshop ile açtıktan sonra Edit Transform alanına gidip veya CTRL+T kısayol tuşuyla büyütme işlemi yapılır. Ya da Image > Image Size (ALT+CTRL+I) ile de direkt bir şekilde çalışma alanını büyütebilirsiniz.

Photoshop ile Fotoğrafları Büyütmek

Photoshop CC ile Görüntü Boyutu İletişim Kutusu Kullanmak

  • Bir pencerede, resize değişkenkleri önizleme paneli açılır.

  • İletişim kutusu resize edildiğinde önizleme sekmesi de de yeniden boyutlandırılır.

  • Stilleri Ölçeklendir ayarı, iletişim kutusunun sağ üst köşesindeki dişli çark menüsünün içinden açılıp kapatılır.

  • Boyutlar açılır menüsünden, son çıktının boyutlarını görüntülemek için farklı ölçüm birimleri seçin.

  • Oranları koruma seçeneğini açıp kapatmak için bağlantı simgesini tıklatın

Piksel tabanlı fotoğraf düzenleme programlarında görsel büyürken araya yeni pikseller katılır. Yazılım, var olan pixel'e en benzer olan piksellerin özelliğini temel alarak, araya yeni pikseller katar. Bu durumu en uygun interpolasyon özelliğini kullanarak halledebiliriz.

Interpolasyon

Elimizde bulunan bir görsel belgesi boyutunu ufaltmamız ya da büyütmemiz lazım ise piksel ayarlarını değiştirmeden de boyutlandırmamız mümkündür.

Görselin rezolasyonunu Photoshop program yardımıyla yükseltebilir miyiz?

Örneğin internet tarayıcımız aracılığıyla download ettiğimiz 72 dpi ve 300x400 piksel boyutlarındaki görselin çözünürlüğü iyi olmadığı için görüntü kalitesi de pek randımanlı olamayacaktır.

Bu görseli baskı amaçlı kullanmak istersek çözünürlüğünü 300 dpi çıkartırsak fotoğrafta görüntü kaybına neden oluruz çünkü 1 inç 2 de 72 piksel varken biz bunu 300 piksele çıkartıyoruz. Aradaki nüansı kendiliğinden komşu pikseller referans alınarak yeni piksellerle dolacaktır ve sonuç olarak netlik durumu ve kontrast aralığı vasat ve iyi olmayan bir kalitede görüntü üretecektir. Az çözünürlüklü görselleri yükseltmek çoğu zaman riskli olur. Fakat high resolution görselleri ufaltabiliriz.

Fotoğrafın Boyutunu Küçültmek

Dijital kameramızla çektiğimiz 72 dpi ve eni 2816 piksel, boyu ise 1880 pikseldir ve cm cinsinden 99,34cm x 66,32cm size ebatındadır. Bu görselin çözünürlük kalitesini artırmak 64 için cm türünden size'ını ufaltmamız gerekir ki çözünürlük kalitesin sebebiyle görsel kalite yitimine maruz kalmasın.

Photoshop ile Fotoğrafları Büyütmek

Yazımızda yer alan örnek görselimizde de göründüğü gibi görselin belge boyutunu yani kapladığı yeri küçültülüp resolution değeri 300 dpi yapıldı. Piksel türünden boyutları benzer kaldı ve görsel kalitesinde herhangi bir değişim yaşanmadı. Bu sayede belge boyutunu ufaltıp çözünürlüğünü atrttırdığımızda görüntü kaybınının önünde geçmiş olduk.

Photoshop ile resim boyutlandırma hakkında video görüntüsü için linke tıklayarak geçiş yapabilirsiniz. Photoshop resim boyutlandırma, resim boyutu büyütme ve küçültme işlemleri ve Photoshop kullanımı hakkında daha detaylı bilgi için Photoshop eğitimlerinden faydalanabilirsiniz.

Photoshop Eğitimi

Photoshop resim büyültme ve Photoshop resim küçültme konuları Photoshop eğitim içeriğinde yer alan konulardan bazılarıdır.

Photoshop kursu ile; Photoshop dersleri bütün detayları ile aktarılır. Photoshop eğitiminde, Photoshop temelleri, resim düzenleme ve resim kontrolü, renk ayarları, Photoshop katman panelleri, modes blending, vector, filtre ve diğer birçok Photoshop tekniklerini öğrenirsiniz.

PAYLAŞ

 ANİMASYON AKADEMİ